reede, 5. august 2011

Börsid kukuvad. Maailm väriseb. Mis nüüd saab?

Viimastel päevadel ja nädalatel on maailmas üldiselt ja aktsiaturgudel spetsiifiliselt taas põnevaks läinud. Kõigepealt jaskar USA võlalimiidi ümber; siis uudised majanduse jahtumisest nii Ameerikas kui Euroopas; siis investorite paaniline hirm, et Itaalia ja Hispaania äkki ikka ei suuda oma võlgu maksta; ning nüüd siis ka korralik börsikrahh.

Tundub, et olukord on nii närviline, et ratsionaalne majandusmõtlemine enam eriti ei aita prognoosida edasist. Kui valitsevad tunded, siis faktid enam ei loe. Siis sõltub kõik sellest, kas piisavalt palju inimesi/investoreid ületab selle nähtamatu joone, millest teiselpool valitseb täielik paanika ja hirm, et maailm kukub kohe kokku. Oleme ilmselt sellele joonele väga lähedal. Aga prognoosida, kuhu poole sellest piirist jääme, on võimalik küll ainult mündiviske teel. Peaaegu kõigile oleks parem, kui jääksime siiapoole joont.

Vähestel on kasu sellest, kui lahvatab täielik paanika. Kui Itaalia, Hispaania riigivõla intressimäärad tõusevad nii kõrgele, et need ei jaksa enam intresse maksta ega saa uusi laene võtta. Kuna tegu on väga suurte riikidega ja väga suurte võlakoormatega, siis pole kindel, et ülejäänud Euroopa suudab neid aidata, nagu aidati Kreekat või Portugali. Vähestel on kasu, kui mõni neist riikidest jääb paanika tõttu maksevõimetuks. Tulemuseks on see, et keegi ei tea, kellele on turvaline laenata. Ja sellises olukorras on kindlam hoida oma raha enda käes ja seda mitte kellelegi laenata. Ehk täpselt see, mis juhtus 2008. aastal Lehman Brothersi maksejõuetuse tagajärjel. Paraku tänane maailm vajab normaalseks toimimiseks usaldust ja laenamist. Kui seda ei ole, siis võib vabalt ees oodata järjekordne paariaastane majanduskriis. Börsilangus. Palgakärped. Koondamised.

Loodame, et asi selleni ei lähe. Valmis peaks selleks siiski olema. Soovitan lugeda minu postitust Warren Buffetti mõtteteradest ja nimelt seda osa, kus on juttu, kuidas käituda maniakaal-depressiivse kodanikuga nimega Hr. Turg.

Põhiline on see. Kui sul on investeeringuid - ära müü neid paanika ajal. See ei ole peaaegu kunagi hea mõte. Kui sul on vaba raha - sul tekib hea võimalus osta soodsalt tugevate ettevõtete aktsiaid, mille osas sa oled kindel, et need jäävad püsima ka pärast võimalikku majanduskriisi. Ära spekuleeri lühiajalisele põrkele, investeeri pikaajaliselt. Ära investeeri raha, mida sul lähema mõne aasta jooksul vaja võib minna. Ole kartlik siis, kui teised on ahned. Ole ahne siis, kui teised on kartlikud.

Kommentaare ei ole: