reede, 21. detsember 2007

Aasta kokkuvõte, osa 1

Aasta lõpp on ikka aeg kokkuvõtete tegemiseks, et kuidas läks ja mis edasi.

Sel aastal panen aasta lõpuks kõrvale (säästan) umbes 10,4% oma aasta brutotöötasust. Mis ei ole paha tulemus. Arvestades eesmärki säästa vähemalt 20% brutotöötasust ei saa siiski ka hõisata. Ikkagi ligi poole kehvem tulemus.

"Süüdlane" planeeritust nirumas säästmises on auto. Ostsin tänavu uue auto, mida olen kuludesse kandnud äramakstud rahaga samas summas (ehk kuludesse kandsin esimese sissemakse ja edaspidi olen auto väärtust amortiseerinud liisingumaksete võrra). Ma arvan, et see on suhteliselt konservatiivne meetod auto mahakandmiseks (rahanduslikus mõttes).

Järgmine aasta ehk läheb paremini.

Väikest viisi olen proovinud ka järgmise aasta potentsiaalseid kulusid kirja panna. Tõenäoliselt õnnestub tuleval aastal kulutada pisut vähem kui tänavu. Samas mitte väga oluliselt.

Ja ebaselget (prognoosimatut) on veel palju. Tahaks osta uue arvuti, aga ei tea veel millise või kui kalli. Raske on prognoosida täpselt reisikulusid. Ja keeruline on ennustada ka elamiskulusid, sest elame üürikorteris ning leping on varsti lõppemas. Tahaks osta oma korterit, aga hinnad tunduvad veel liiga kallid. Nende kulude osas on palju ebaselgust ja paraku on need (korter, reisimine, tehnika) ka kõige suuremad kuluallikad auto kõrval.

Igatahes üsna kindel on, et kui tahta 2008. aastal vähemalt 20% brutopalgast kõrvale panna, siis see õnnestub vaid juhul, kui töötasu püsib praegusel tasemel ja ehk ka tõuseb pisut. Milles aga ei saa kahjuks kunagi väga kindel olla. Õnneks on mul aastate jooksul kogunenud sääste, nii et jalgu ei tohiks alt lüüa ka võimalikud negatiivsemad arengud.

Varade puhasväärtus (kõigi varade väärtus, millest on maha lahutatud kõik kohustused) on aastaga kasvanud umbes 16-17% (täpsed numbrid saab järgmise aasta algul), mis on minu arvates väga hea tulemus. Arvestades, et paar kuud tagasi oli kasv veel suhteliselt nulli lähedal. Aasta viimastel kuudel on investeeringute väärtus korralikult kosunud. Loomulikult ei ole mingit garantiid, et see väärtus kohe tuleva aasta algul jälle kolinal alla ei tule. Aga arvestades, et aktsiatesse ja fondidesse investeerin üldiselt pikaajaliselt ja päris suur osa rahast on ka tavalisel tähtajalisel hoiusel, siis suurt muret ma ei tunne.

Kommentaare ei ole: