teisipäev, 30. juuli 2013

Rahakogumine lapsele

Ma olen mõnda aega mõelnud selle üle, kuidas koguda raha lapse jaoks. Et tal oleks ellu astudes raha olgu siis hariduse omandamiseks, kodu soetamiseks või mingiks muuks eesmärgiks.
Minu väike kinnisidee on olnud, et ma ei taha koguda kuskile hoiusele või kindlustusse, vaid kuna lapse täisealiseks saamiseni on ikkagi 15+ aastat aega, siis võiks võtta suuremaid riske. Seega jõudsin otsusele panna raha aktsiatesse.
Lapse nimel investeerimine on aga Eestis tehtud üle mõistuse keeruliseks. Lapsele aktsiate ostmine nõuab kohtu luba, mis tundub suhteliselt ajuvaba. Igatahes otsustasin seetõttu hoida  investeeringud enda nimel. Avasin  selle jaoks eraldi väärtpaberikonto.
Plaan on teha kord aastas üks ostutehing + reinvesteerida laekuvad dividendid. Ideaalis oleks hea muidugi iga kuu väike jupike osta, aga aktsiaid on tehingutasu tõttu mõttekam korraga suuremas summas osta. Eks paistab, mis välja tuleb.
Mingil määral on investeeringute enda nimel hoidmine isegi hea, sest siis saab lapse täisealiseks saamisel otsustada, kuidas ja mille jaoks see lapsele anda. Eks palju sõltub sellest, kuidas ta selleks ajaks rahasse suhtub. Kui on vastutustundlik, võib kogu summa korraga kätte anda ja lasta tal endal otsustada, kuidas seda kasutab. Kui nii vastutustundlik ei ole, siis võib lubada kasutada nt ainult mingil konkreetsel eesmärgil. Ja kui mu aktsiainvesteeringud täielikult ei õnnestu, pole ka maailma lõpp. Küllap siis tuleb nö elluastumistoetus muudest vahenditest.

3 kommentaari:

Taavi Pertman ütles ...

Mingi hetk avaldas SEB enda uurimuse, et ca 80% lapsevanematest, kes raha koguvad, teevad seda lapse hariduse jaoks.

Samas näitas üks USA uurimus, et kui lapsele haridus kinni maksta, siis nad üldiselt ei pinguta ülikoolis väga palju. Välja küll ei lange, aga midagi erilist ka ei saavuta. Ühesõnaga, motivatsiooni tõmbab justkui alla.

Samas, Eestis ju nüüd tasuta kõrgharidus ja mis veel, et kui elamiskulusid aitad katta, siis ilmselt ei ole kõige hullem :)

Igatahes kunagi kirjutasin sellise väikese arvutus-/mõttekäigu, mis oleks ehk kasulik läbi teha, kui sellisel eesmärgil raha säästma hakata. Ehk on abiks:

http://rahafoorum.ee/ulikooli-jaoks-raha-saastmine/

Mulle isiklikult tundub siiski sümpaatsem mingi selline lähenemine, kus lapsel endal on suurem roll nende investeeringute ja säästmisotsuste tegemisel. Sedasi ei pea lootma, et tulevikus mõtteviis paigas on, vaid saad selle kujundamisel osaleda.

Üks huvitav näide sellisest lähenemisest näiteks siin:
https://medium.com/career-pathing/26be9abf3c52

Taavi Pertman ütles ...

Lingid ehk ka klikitavaks mugavuse mõttes:

http://rahafoorum.ee/ulikooli-jaoks-raha-saastmine/

https://medium.com/career-pathing/26be9abf3c52

Taavi Pertman ütles ...

Leidsin ka selle lingi üles, kus mainisin lapsele ülikoolihariduse jaoks raha kogumise uurimust:

http://rahafoorum.ee/investeerimine-lapse-haridusse-kas-on-motet/

Lisaks ka postitus selle kohta, mida teha siis, kui tahad siiski lapse hariduse jaoks raha koguda, kuid oled sellega liiga hiljaks jäänud, et sobivat summat kokku saada.

Tundub, et kirjutasin sel teemal vahepeal üksjagu palju.