teisipäev, 19. veebruar 2008

Miljon senti

Sattusin eile vaatama saadet Miljon senti. Iseenesest väga huvitav ja kasulik saade. Ainult üks lõik tundus pisut veider. Nimelt siis, kui Janek Mäggi käis LHVs investeerimisnõustamisel. Pani imestama, kuidas kodanik LHVst pakkus lõdva randmega Mäggi 10 000 krooni järgneva viie aasta keskmiseks tootluseks 20% aastas. Öeldi küll, et see on väga optimistlik eeldus, aga ei toodud välja (või lipsas mul kõrvust mööda), et sellise oodatava tootlusega kaasneb märkimisväärne risk - võimalus on ka suurest osast oma sissepandud rahast ilma jääda.

Negatiivse arengustsenaariumina nähti ette hoopis 10% tootlust - stiilis, et "aga vaatame, mis juhtub siis, kui tootlus tuleb ainult 10% aastas". Jäi mulje, et 10% aastatootlus on kõige negatiivsem variant, mis juhtuda võib. Tegelikkuses see päris kindlasti nii ei ole - nagu öeldud, on tegelikult võimalik jääda ka suurelt miinusesse.

Tegelikkuses peaks ikkagi investeerimisnõustamise käigus inimese riskitaluvuse selgeks tegema ning rääkima ka suure tootluseootuse pahupoolest (ehk võimalusest kaotada raha). Ma arvan, et see on väga oluline, et inimestel oleksid realistlikud ootused oma investeeringute tootluse osas - siis on ka pettumisi vähem.

Investeerimise põhitõeks on ikkagi see, et kui ei taha oma investeeringutega aktiivselt ja pidevalt tegeleda, siis tuleks raha paigutada võimalikult pikaks ajaks (soovitavalt kümneteks aastateks), hajutada raha erinevate investeeringute vahel ning regulaarselt raha investeeringutesse juurde panna. Tõenäosus aktsiatega miinusesse jääda üldiselt väheneb, mida pikemaks perioodiks raha investeerida (sest tänu efektiivsuse, rahvaarvu ja üldise majanduse kasvule ning inflatsioonile jmt teguritele kipuvad ettevõtete väärtused pikas perspektiivis kasvama).

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mägi oli ju valmis oma sissepandud rahast ka ilma jääma, väites, et 10 tonni on väike raha ja seda pole kahju kaotada.
Samas oli kogu see "investeerimisnõuanne" selle kollanoka poolt eriti algsel tasemel. Mina, kes ma olen ainult veidi asju uurinud, tundusin teadvat ka asjast rohkem, kui see lapsnõustaja.

Anonüümne ütles ...

mulle ka tundus, et sa vist tegid samal ajal võileiba - riskist oli alguses päris mehiselt juttu.

ja see, et paljud paremini teavad, kui nõustaja, on ka tore. :)aga arvestage ikka sihtgruppi ka - kõik ei ole nii targad. eks see saade on nendele, kellel eelteadmised puuduvad. mina ka näiteks kinnisvaraspetsi nõu ei vaja selleks, et otsustada, kas oma korter müüki panna või üürile anda. aga ilmutage rohkem fantaasiat - on inimesi, kes seda nõu vajavad :)
mulle saade meeldis... viimane aeg vaatajaid harima hakata.

Offf ütles ...

Oot, kuidas saab MIINUSESSE j22da??? Maksimum mida onv6imalik kaotada on see olemasolev 10K, agamiinusse j22da ei saa. Keegi ei saa tulla ja ytleda, kuule sa oled mulle v6lgu, maksa 2ra.

Anonüümne ütles ...

To: Offf

Kui sa selle investeeritava 10 000 eek ära kaotad, siis oledki ju 10 000 krooniga miinustes.
Kui sa ostaksid endale auto ja see sinu käest peadselt ära varastataks, siis kaotad auto hinna jagu raha.

Juhul kui investeerid 10 000 ja tagasi saad 9 999 krooni, siis oled miinustes 1 krooniga, kui saad tagasi 10 001 eek, siis oled plussis 1 krooniga.

Lihtsamate investeeringute juures tõesti ei ole võimalik kaotada rohkem kui sissepandud raha, mis ei tähenda et see võimatu oleks.