neljapäev, 28. oktoober 2010

Pensioni II samba fondi vahetamisest

31. oktoober on viimane hetk avalduse esitamiseks, et vahetada järgmise aasta algusest oma pensioni II samba fondi või suunata maksed uuest aastast uude fondi. Mul on paar mõtet sel teemal.

Üldiselt kipuvad inimesed lähtuma investeeringute valikul konkreetse investeeringu mineviku tootlusest. See on ka loogiline, sest tootlus on see, mis meid investeeringu juures huvitab ning mineviku tootluste vaatamine on kõige lihtsam viis fonde omavahel võrrelda.

Peab aga ütlema, et mineviku tootlusel ei ole praktiliselt mingit seost fondi tootlusega tulevikus. Arvata, et mineviku kõrge tootlus tagab kõrge tootlikkuse tulevikus, on naiivne. Küll ja küll on ajaloos näiteid, kus pikki aastaid kõrgeid tootlusi näidanud fondid on ühel hetkel põrmu varisenud. Ühesõnaga, mineviku tootluse alusel fondi valimine, analüüsimata fondi investeeringuid ja investeerimispõhimõtteid, on minu hinnangul samaväärne fondi valimisega suvaliselt. Kuigi inimestele meeldib ette kujutada, et nad on kõrgema mineviku tootlusega fondi valides teinud teadliku otsuse, on see minu hinnangul siiski samaväärne sellega, kui silmad kinni näpp fondide tabeli peale asetada ja valida fond, millele näpp langes.

Pensionifondi vahetamisel saab olla minu arvates neli loogilist põhjendust.

Esiteks valida fond, mille investeerimisstrateegiat on investor analüüsinud, tal on fondijuhiga sarnane nägemus ning ta usub, et fond jätkab ettenähtavas tulevikus valitud strateegiaga. See eeldab muidugi, et inimene jälgib ka tulevikus aktiivselt fondi tegevust ning kui fondijuhi ja investori nägemused ja tegevused lahknevad või fondijuht vahetub, siis ka investor tegutseb aktiivselt. Ehk vahetab fondi. Valdav enamus inimesi ilmselgelt seda aktiivse analüüsimise ja jälgimise teed valmis minema ei ole.

Teine variant on fondidele põhjalikku analüüsi mitte teha ja lähtuda ettevaatlikkuse printsiibist ehk jagada investeeringud mitme fondi vahel. Nt koguda oma pensionimakseid 5 aastat ühte fondi, 5 aastat järgmisesse jne jaotades oma vahendid 2 või 3 või 4 fondi vahel. Seejuures siis mitte oma osakuid vahetades, vaid makseid ümber suunates, nii et vahendid on lõpuks mitmes eri fondis. Ning sellist maksete ümberlülitamist fondide vahel pole mõtet teha väga tihti - pikaajalise investeeringu nagu pensioni II samba puhul pigem 5 või isegi 10 aasta tagant.

Kolmas variant on valida sarnase riskitasemega fondide hulgast madalaimate tasudega fond. Niipalju kui mina olen lugenud, on uuringutega tõestatud, et fondi tasude ja tootluse vahel on otsene seos - mida madalamad tasud, seda kõrgem pikaajaline tootlus ja vastupidi.

Neljas põhjus on vahendite suunamine riskantsemast fondist vähemriskantsemasse pensioniea lähenedes.

1 kommentaar:

_ ütles ...

Ainult üks mõte mis pole antud artikliga kuidagi seotud. Palun vahetaga ära oma blogi taustapilt. Jubedalt tahaks lugeda aga silmadel hakkab valus kuna taustapilt konkureerib tugevalt tekstiga, mida ma tahan lugeda.