teisipäev, 22. jaanuar 2008

Verevalamine börsidel

Paari sõnaga ka sellest, mis maailma aktsiaturgudel ja majandustes hetkel toimumas on.

Viimastel päevadel on lahti läinud tõeline paanika - aktsiaturud üle maailma teevad läbi oma suurimaid kukkumisi peale 2001. aasta terrorirünnakuid. Sajad miljardid eurod on haihtunud õhku. Täna on kõik pilgud suunatud USA poole (eile oli seal nimelt püha ja börsid kinni) - kui ka seal turud kokku kukuvad, siis ilmselt süveneb lähiajal paanika kogu maailmas veelgi.

Üldiselt teeb investoritele muret see, et USAs on tõenäoliselt kätte jõudnud majanduslangus. Eelmisel aastal hoo sisse saanud laenukriis on toonud pankadele miljardeid dollareid kahjumeid. Kuna Ameerikamaal enam senise kergusega laenu võtta pole võimalik, siis on sellest korraliku hoobi saanud ka leanude eest tarbimisele üles ehitatud USA majandus.

Eelmisel nädalal kiiruga kokku pandud ja George Bushi poolt välja kuulutatud 140 miljardi dollarilisse majanduse päästmise plaani ei usu hetkel eriti keegi. Plaan on tagastada inimestele osa nende makstud makse (ühe kava kohaselt igale üksikule inimesele 800 dollarit ning perele 1600 dollarit). Aga kasu oleks sellest majandusele ainult siis, kui inimesed saadava raha kohe poodides laiaks lööksid. Pigem arvatakse aga et rahvas kasutab saadavat lisaraha olemasolevate laenude tagasimaksmiseks - millest aga majandusele kahjuks suurt tolku ei oleks.

Teada pole ka see, mida teevad suuremad keskpangad. Kui USA keskpanga kohta ollakse kindlad, et aasta lõpuks langetatakse lühiajalisi intressimäärasid rohkem kui 1.5 protsendipunkti võrra, siis Euroopas on asi segasem. Kuna inflatsioon Euroopas on tõusuteel, siis Euroopa Keskpank (kelle peamine vastutusala on üldise hinnatõusu kontrolli all hoidmine) on pigem rääkinud intressimääraside tõstmise võimalikkusest. Euroopa majanduskasvule kõrgemad intressid muidugi hästi ei mõjuks. Tõenäoline on siiski, et ka Euroopa Keskpank peab varsti oma seisukohti muutma ning ka siinmail intressimäärad praegustelt tasemetelt allapoole tooma.

Hirm on seega, et USAs on majanduskasv juba miinusmärgiga ning et lähiajal levib see ka mujale maailma. Juba on avaldatud arvamust, et tulemas on suurim majanduskriis peale teist maailmasõda.

Mida siis nüüd peale hakata?
  • Esiteks tuleks säilitada rahu. Halvim asi, mida üldise paanika ajal teha, on ka ise paanikasse sattuda.

  • Kui olete paigutanud raha aktsiatesse või aktsiafondidesse, siis ei tasu kindlasti languse tipphetkel müüma asuda. Kui investeeringud on pikaajalised, siis ei ole mõtet lasta ennast häirida mõne päeva või ka mõne kuu pikkustest liikumistest.

  • Kui on tehtud püsikorraldus raha kandmiseks mõnda fondi, siis pole väga mõtet ka seda katkestada. Kui on pikaajaline plaan säästa ja regulaarselt investeerida, siis languse korral juhtub ainult see, et saate sama raha eest rohkem fondiosakuid.

  • Kuna pole välistatud majanduslangus maailmas (st siis muuhulgas ka Eestis), tasub oma rahaasjades olla konservatiivne. Ehk kulutada vähem kui teenite ning ülejääv raha panna kõrvale halvemaid aegu ootama. Kui majanduskriis peaks kätte jõudma, siis olete selle sammu eest endale tänulik.

Kommentaare ei ole: