neljapäev, 10. jaanuar 2008

Raha säästmise võimalikkusest

Andres Saarniit Eesti Pangast rääkis eile Terevisioonis säästmisest. Eestis teatavasti säästmine ja investeerimine eriti laialt levinud tegevused ei ole.

Ühest küljest näitab vähene säästmine muidugi seda, et palgad on madalad. See on tõsi. Samas olen ma üsna kindel, et kurtmine raha vähesuse üle ei kao ka palkade tõustes. Kirumine, et peale hädavajalike kulutuste tegemist ei jää midagi üle, pole minu arust kusagile kadunud ka Lääne-Euroopas või USAs. Nii et selles osas ei ole väga olulist vahet, kas keskmine palk on 10000, 20000 või 30000 krooni. Inimestel on ikka raha "puudu".

Pigem on palgatasemest olulisem inimeste teadlikkus säästmise vajalikkusest ja selle kasulikkusest. Ehk et vähene säästmine näitab Eesti arengutaset finantsteadlikkuses. Viimasel ajal pole üle elatud ühtegi tõsist majanduskriisi, mis oleks inimestele selgeks teinud, et mingid elementaarsed säästud on vajalikud. Samuti pole meil veel otse elust kogemusi selles osas, et lihtsal inimesel on võimalik raha kõrvale pannes oma elujärge vanemas eas oluliselt parandada (võrreldes olukorraga, kus midagi säästetud ei ole). Ega siin muu ei aita, kui rohkem sel teemal rääkida ning loota, et aastate (või aastakümnete) jooksul hakkab suhtumine vaikselt muutuma.

Ma ei taha sellega öelda, et kõik inimesed on tegelikkuses alati võimelised säästma. Kindlasti paljude inimeste sissetulek on nii väike, et peale eluks vajalike kulutuste tegemist tõesti midagi üle ei jää. Samas ma olen kindel, et enamik inimesi (ka Eestis) suudaksid soovi olemasolul vähemalt osadel eluetappidel mingeid summasid kõrvale panna ja investeerida.

Ma püüan oma blogiga ka selles vallas eeskujuks olla:)

Eesti arengutaset selles vallas näitab ka säästmise, investeerimise ja oma isiklike rahaasjade ajamise teemalise info vähesus. Peamiselt tegelevad selle info jagamisega pangad ja investeerimisfirmad. Kui pangad säästmist ja investeerimist tõesti soodustada tahaksid, siis võiksid nad muidugi ka oma tasusid sellelt alandada - mõnes pangas on need nt raha paigutamisel fondidesse (eriti väiksemate summade korral) ikka päris röövellikud.

Sõltumatuid infoallikaid on suhteliselt vähe. Internetis üritab nt Tarkinvestor.ee sel alal teadlikkust kasvatada. Nende probleem on vast selles, et on natuke liiga kaldu teemast väga sügavuti huvituvate inimeste suunas. On ka Finantsinspektsiooni Minuraha.ee. See on kahtlemata tore algatus Finantsinspektsioonilt, kuigi sealne info on ilmselt staatiline ja seega ei kutsu korduvalt külastama. Rohkem infoallikaid nagu ei teagi.

Aga infot jagama kindlasti peaks. Arvestades et inimeste kindlustunne tuleviku suhtes on väga madal, peaksid inimesed hetkel säästmise mõttele eriti vastuvõtlikud olema.

Kommentaare ei ole: