neljapäev, 17. jaanuar 2008

Raamat: Rikas isa, vaene isa

Teen väikese ülevaate raamatust, mis tõsi küll sai läbi loetud juba paar aastat tagasi. Raamatu tekitatud negatiivsed emotsioonid on siiski veel meeles, nii et üritan need tagantjärgi kirja panna.

Kui õigesti mäletan, siis raamat algas päris huvitavalt ja tundus, et tulemas on huvitav lugemine teemal kuidas mitte kulutada mõttetult, kuidas säästa raha ning investeerida. Raamat siiski ei õigustanud neid algul tekkinud ootusi.

Üks asi, mis raamatut lugedes tohutult vastu hakkas, oli palgatööd tegevate inimeste halvustamine. Jäi mulje, et raamatu autor Robert Kiyosaki arvates on palgatööd tegevad inimesed lollakad, kes lihtsalt rabavad kellegi teise heaks ning neil pole iial võimalust jõukaks saada. Samamoodi on Kiyosaki arvates hariduse omandamine mõttetu. Tuleb lihtsalt teha selgeks rahategemise reeglid ja asuda tegutsema (a la osta endale palgatööl käimise asemel kortermaja, üürida korterid välja ja teenida üüritulu vmt...).

Mina olen avaldanud mõtet, et ka palgatööd tehes ning süstemaatiliselt säästes ja investeerides on võimalik jõukaks saada. Kiyosaki seda mõtet ilmselt ei jaga ning muuhulgas soovitab ka investeerimisfonde raha kasvatamiseks mitte kasutada (soovitades pigem tegeleda kinnisvaraga). Minu arvates peaks aga investeerimisfondid olema tavainimesele peamiseks vahendiks oma varade kasvatamisel. Tõsi, ka mulle ei meeldi, et fondide tasud on tihti üle mõistuse kõrged ja et nt Eestis madalate tasudega fondid ei ole väga kergesti kättesaadavad. Kirjutan sellest kunagi pikemalt.

Raamatust meelde jäänud negatiivseid asju on veelgi. Nt soovitus soetada endale rikkaid sõpru eesmärgiga saada neilt inside-informatsiooni börsiaktsiate kohta. Esiteks on see suhteliselt kahtlane eesmärk sõprade hankimiseks, teiseks on inside-informatsiooni kasutamine börsitehinguteks ebaseaduslik.

Vastu hakkas ka Kiyosaki eputamine oma kallite ostudega nagu Porche, Rolex, ma-ei-tea-kui-palju-maksvad golfikepid jmt.

Raamat üritas ka jätta muljet, et ettevõtjaks hakkamine on ülimalt lihtne ning sellega ei kaasne mingeid riske. Tegelikkuses see ikka nii ei ole ja enamus inimesi ettevõtjaks ei sobi ning suur osa selle tee valinutest ebaõnnestuvad.

Selge, et raamatus oli ka helgemaid mõtteid. Näiteks et tuleks vältida krediitkaardivõlgasid või soovitus paigutada raha kulutamise asemel tootlikesse varadesse. Samas varjutas ümbritsev vaht need vähesed helged hetked, nii et kokkuvõttes olin raamatus ikkagi pettunud.

Tuleb tunnistada, et inimestele, kes sobivad ettevõtjateks (või arvavad, et nad sobivad), aga pole julgenud sellega alustada, võib raamat mõjuda inspireerivalt. Ja kui peale raamatu lugemist asutadagi oma firma, alustada kinnisvaratehingutega ning muuga, mida Kiyosaki soovitab ning kõik see õnnestub, siis sellel inimesel on raamatu kohta hiljem ainult positiivset öelda.

Inimestele, kes unistavad rikkakssaamisest ning laialt elamisest, võib see raamat samuti sooje tundeid tekitada. Ilmselt läheb sellesse kategooriasse väga suur hulk maailma inimestest ja sellest ka raamatu (ja järgnevate sama sarja raamatute) tohutu menu. Samas kas neile inimestele sellest raamatust ka mingit praktilist kasu on, ma väga ei usu.

24 kommentaari:

Oliver ütles ...

Sai samuti seda raamatut aastaid tagasi loetud ning võin kinnitada, et minulgi tekkisid küllaltki sarnased emotsioonid mida sa siinkohal ka just kirjeldasid. Tootlikesse varadesse paigutamise mõte oli vast peamine mis sealt võis meelde jätta. Olgu see siis tema näitel kinnisvara või midagi muud tootliku. Peaasi, et arutult ei kulutaks.

Anonüümne ütles ...

Igat raamatut soovitan lugeda ikkagi konteksti ning väljalaskeaastat arvestades ja mitte võtta kõike puhta kullana. Minu jaoks pani see raamat lihtsalt maailma teise pilguga vaatama ning kulutusi ümberhindama. Parem oli see kvadraadiraamat, aga järgnevad on olnud sulaselge sõnnik.

Anonüümne ütles ...

Aitäh ülevaate eest! Mina seda ilmselt lugema ei hakka. Sest ma pole ettevõtja tüüp. Ja õndsaks võib saada ka muul viisil kui väga rikkana. Ma proovin neid teisi asju. Seda enam oli hea lugeda selle raamatu kohta sellist kommentaari.

Anonüümne ütles ...

Selle raamati eestikeelne versioon on kuuldavasti olnud päris hea läbimüügiga. Asi selles, et see raamat on müügikultuse Amway/Quixtar piibliks ning seda promotakse ilmselt igal Amway nn koolitusel ehk värbamisüritusel.

Huvilisele põhjalikum analüüs:
http://www.johntreed.com/Kiyosaki.html

Anonüümne ütles ...

Ausa tööga ei saa tänapäeval enam mitte keegi rikkaks... kesktasemele võibolla küll, aga mitte rikkaks...

Anonüümne ütles ...

Sai ka kunagi 15-aastaselt see raamat läbi loetud ja tagantjärele võin öelda, et ainuke põhjus, miks seda raamatut lugeda võiks, on see, et ta on tohutult inspireeriv. Tänu sellele tekkis mul suurem huvi majanduse vastu ja hakkasin lugema erinevaid investeerimist puudutavaid raamatuid ja sain aru, kuidas asjad tegelikult käivad. Minged konkreetseid teadmisi sellest või tema järgnevatest raamatutest otsida on üsna mõttetu. "Kes võttis minu raha?" kohta tegin ka väikese ülevaate:
http://kaur.pri.ee/?p=45

Palgatööga jõukaks saamise kohta. See on nii ja naa, kõik oleneb jõukuse definitsioonist ja enda eesmärkidest, aga eduka ettevõtjana on tihti lihtsam suuri summasid teenida kui eduka spetsialistina. Samas on sellisel tasemel edukad ainult väike hulk ettevõtjad ja kõigile ettevõtlus tõesti ei sobi (puudub huvi asja vastu või vastavad isikuomadused).

Jànus Robert ütles ...

Tööga saab rikkaks küll. Kuigi jah, rikkus on paljult mõtteviisi küsimus. Eelduseks on siiki haritus, tänava- ja taamatutarkuse combo.. Kui eestis su küsitud palka ei maksta, siis on ju EU -- tööjõu vaba liikumine. Mina teenin hetkel ca 100-120 k eur aastas pärast makse, puhtalt oma tööga. Vbla see pole rikkus veel, aga tunnen ennast kaunikesti likviidselt..

Anonüümne ütles ...

See raamat oli täiesti kõlbulik. Lihtsalt see raamat on kirjutatud ameeriklase poolt arvestades Ameerika tingimusi.
Muidugi Eestis kinnisvaraga äritsedes asi nii lihtne poleks...

Segasumma Saara ütles ...

Minagi olen omandanud paar raamatut sellest sarjast ning ka oma mehe suunanud neid lugema, sest, nagu Kaur siin juba ütles, tegemist on tõepoolest inspireeriva teosega. Muidugi ilmselt mitte kõigi jaoks ja muidugi ei oska ilmselt mitte kõik ka seal välja pakutud eluvaadetest enda jaoks tõepoolest kasutatavat välja selekteerida (arvestades Ameerika ja Eesti kontekstide, elustiilide ja finantskorralduste erinevusi). Eks muidugi on tegemist Kiyosakile tulu teeniva raamatusarjaga ning suuresti tema koolitust ja mängu jõuliselt reklaamiva ja nende ostmisele suunama mõeldud kõrvalproduktiga, aga omad ivad mõtlemisvõimelisele ja arukat kriitikameelt omavale inimesele seal täiesti on. Ei maksa last koos pesuveega aia taha visata. Vahtu on seal palju, aga ennast teatud sealkirjeldatud elumallidega võrreldes võib enda kohta nii mõndagi õpetlikku avastada - ja lisaks leida ka käitumismudeleid mida omaenesegi ellu rakendada väga hästi kõlbab. Ehkki minust pole saanud Kiyosaki jalge ees maa suudlejat, olen siiski jätkuvalt seisukohal, et arukale ja mõtlemis- ning analüüsivõimelisele inimesele on tema raamatutel üht-teist pakkuda küll. Kasvõi mõtlemist käima lükkava jõuna. Neid kõiki osta ma siiski tõesti ei soovitaks - milleks teenida nende raamatute põhiosa moodustava sõnavahu pealt nii suurt tulu Kiyosakile - aga kui on võimalus neid laenutada, siis üht-teist tema sarjast võiks oma rahalist seisu ja kulutamisharjumusi parandada sooviv inimene läbi vaadata küll.

Oop ütles ...

Nagu ikka: investeeringuga võib minna nii ja võib minna naa, aga investeerimisest rääkivat juttu saad sa edukalt myya igal ajal. Tõsijutt, ma näen igal tööpäeval tervet maja, kus 300 inimest sel printsiibil söögiraha teenib. Ma ise ka.

lihtsad.rahaasjad ütles ...

Tore, et teema nii elava arutelu on põhjustanud!

Kirjutasin sellest raamatust, kuna plaanin aja jooksul kirja panna ülevaated kõigist raamatutest, mis seotud kuidagi investeerimisega, mida ma olen lugenud ja millest midagi mäletan.

Rikkaks saamisest: siin mks ütles, et ausa tööga ei saa tänapäeval enam keegi rikkaks. See sõltub ilmselt suuresti rikkuse definitsioonist, mis igal inimesel on isemoodi. Mul väga konkreetset definitsiooni ei ole, aga üldiselt võib öelda, et minu jaoks on inimene rahaliselt rikas või jõukas siis, kui ta suudab oma varadelt teenitavate tuludega ennast pikemaajaliselt normaalselt ära elatada. See ei nõua übersuuri summasid. Palju sõltub muidugi inimese elustiilist ja soovidest.

Hello, ütles ...

Võibolla ei saagi palgatööga rikkaks, aga tuleb mõista et ükski edukas ettevõtte ega ka terve ühiskond lihttöölisteta ei funktsioneeri.
Selles mõttes on lühinägelik avaldada arvamust et palgatöölised oleks nagu mingi loll lambakari.

Anonüümne ütles ...

Tegemist on ühe parema "kastist välja" mõtlemist soodustava raamatuga üldse. Kes ei ole lugenud, soovitan soojalt. Las jääb igaühe enda otsustada kui palju seal väärtuslikku kellegi jaoks on. See sõltub palju ka varasemast ärimaailma kogemusest. Nii on nt. blogikirjutaja jaoks väärtus ka pärast lugemist arusaamine, et ta ise "ettevõtja tüüpi inimeste" hulka ei kuulu. Asi seegi, kõik ei saagi ju ettevõtjad olla ja las iga kingsepp jääb ikka oma liistude juurde. Lugege läbi ja otsustage ise, kas tahate jääda mutriks süsteemis. Mina sain kindluse, et on olemas ka teine võimalus.

Siim Lepisk ütles ...

Õige kriitika tegelikult. Soovitan siis selle asemel näiteks Templarit lugeda: http://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/raamat?165191

Anonüümne ütles ...

jah, aga kujutage nüüd ette olukorda, kus kõik inimesed istuvad kodus ja ootavad renditulu, keegi tööd ei tee, midagi ei tooda, millegagi ei tegele, mis sest elust siis nii saaks? kes teeks meile süüa, kes lüpsaks lehmi, kust tekiks kartulid ja leib lauale, kõik istuvad ju kodus? päris nii ikka ei lähe ju

granary ütles ...

Lihtsad Rahaasjad

Sulle see raamat küll ei meeldinud, aga see viimane tõde läheb ikkagi raamatuga täppi.

Kyosaki kirjutas, et rikas on see, kelle vara teenib tulu, mis ületab ta kulusid, ilma tööd tegemata. Ehk kui su igakuised kulud on 1000krooni ja su sissetulekud ilma midagi tegemata on 1100, siis sa oled rikas.

Mulle avaldas see raamat sügavat muljet, sest tehti lihtsalt selgeks rahaga majandamine...

Anonüümne ütles ...

Raamatu point oli siiski selline, et tuleb muuta oma mõtlemist just sellises suunas kuhu tahetakse liikuda. Seda rõhutatakse iga natukese aja tagant ja kui see kahe silma vahele on jäänud siis peaks raamatu veelkord läbi vaatama.
Seda raamatut peaks võtma kui filosoofilist teost mitte kui step-by-step õpetust kuidas kinnisvarasse investeerida. Autor lihtsalt toob näited enda kogemuste varal.

Anonüümne ütles ...

Pole palju raamatuid, mis suudavad su tuju paremaks teha ja kohe tükiks ajaks. Ka ispireerivaid raamatuid pole väga palju.

Peeter ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Peeter ütles ...

Tere,

huvilistele soovitan tulla ka ametlikesse CASHFLOW klubidesse, kus kohtuvad iga nädal inimesed, kellele see raamat ning teised Rich Dad raamatud meeldivad, et arutleda majanduse jne teemadel. Põhiosa kohtumistest on aga CASHFLOW (RAHAVOO) mängu mängimine ja läbi selle õppimine. Lisainfot leiad http://blog.cashflow.ee

Oudekki ütles ...

Mul tuli seda sirvides kohe soov Marxi "Kapital" kätte haarata, selline ilus illustratsioon oli :)

Aga mis puutub tööga rikkaks saamisesse, siis kas mitte härra Bill Gates ei ole üks neist, kes sai rikkaks tööga, olles väga hea programmeerija. Samast vallast peaks näiteid veel leidma, kui otsida tahta. Ma ei nimetaks seda päris kesktasemeks (ja programmeerimine on ikka vast aus töö, mitte ainult kastide tõstmine)

Peeter ütles ...

Bill Gates nüüd küll programmeerimisega rikkaks ei saanud... pigem sai ta rikkaks oma "jultumusega" või siis varem sõna on julgusega, sest ta julge müüa tooteid, mis ei olnud valmis või polnud nende müügi hetkel veel üldse olemas (kuulus tehing IBMiga, kus ta müüs IBM arvutitele operatsioonisüsteemi MS DOS, mis müümise hetkel polnud veel olemaski).

Anonüümne ütles ...

Kuidas võtta. Jah samal ajal, kui sa teed palga tööd, siis võid selle kõrvalt investeerida tulu toovatesse asjadesse. Väga suhteline. Nii võid edukas olla küll.

Aga eks kui räägitakse palgatööst, siis mõeldakse selle all kindlaks määratud summaga ühekordset tasu iga kuu ja füüsilist tööd ja kellaajaseid piiranguid. jah, on võimalik olla edukas, aga kas sellisel juhul on sulle su tegevus meeldiv? mõelge selle üle:)

Anonüümne ütles ...

Tundub, et teie olete ka üks nendest kes ebaõnnestus oma firma tegemisel.Mina arvan, et selle raamatu võiks ikka läbi lugeda.PS Kirjanik kirjutas et tavaliselt on 10 firmast õnnestub ainult 1...