reede, 14. detsember 2007

Investeeringute tulumaksust

Täna avaldas rahandusministeerium täismahus tulumaksuseaduse muudatusettepaneku, mis idee järgi peaks võrdsustama investeeringutelt teenitud tulude maksustamise reeglid eraisikutele ja ettevõtetele.

Ettevõtted võivad praegu osta-müüa väärtpabereid nii palju ja tihti kui tahavad - tulumaksu peab teenitud tuludelt maksma alles siis, kui omanikud raha ettevõttest dividendidena välja võtavad. Mis võib juhtuda aastaid peale tegelikku tuluteenimist. Eraisikutel sellist tulumaksu edasilükkamise võimalust praegu ei ole - maks kasumilt tuleb tasuda tulu teenimisele järgneval aastal. Alates 2009. aastast peaks siis ka eraisikud saama sarnaselt firmadele maksu tasumist edasi lükata - tulumaksu ei pea maksma seni, kuni raha hoitakse kas investeeringutes või spetsiaalsel investeerimiskontol.

Mõned plaanitava seadusemuudatuse punktid on saanud juba kõva negatiivset tagasisidet (nt LHV foorumis). Peamiselt on probleemiks see, et muudatuse järgi ei laieneks tulumaksu edasilükkamise võimalus Euroopa välistele väärtpaberitele. Ehk nt USA aktsiatega (millega paljud kohalikud spekulandid raha teevad, või üritavad teha) teenitud kasumilt tuleks tulumaks tasuda jätkuvalt praegu kehtivate reeglite alusel.

Ka mulle tundub, et loogilisem oleks läheneda ikka ühtede reeglite alusel - kui on aktsia, siis on aktsia ja pole tähtis, kus riigis see noteeritud on. Võibolla tõesti ei pea soodustust pakkuma juhul, kui inimene hoiab oma aktsiaid kuskil Euroopa Liidust väljaspool tegutseva maakleri juures (sest sealt võib maksuametil olla raske infot saada, kas inimene ikka deklareerib oma tulud korrektselt). Aga kui Euroopa väliste aktsiatega tehakse tehinguid Euroopas asuva maakleri kaudu, siis ei tohiks küll vahet olla...

Tegelikult meeldiks mulle rohkem, kui see seadusemuudatus tehtaks hoopis teistmoodi. Soodustades pikaajalist investeerimist. Nt kehtestades erinevad maksumäärad sõltuvalt sellest, kaua investeeringut müümise hetkeks hoitud on.
Nt:

  • kui investeering müüakse enne, kui soetamisest on möödunud 3 aastat - tavaline tulumaksuprotsent (järgmisel aastal nt 21%);

  • investeeringut hoitud 3-5 aastat - tulumaks 10%;

  • investeeringut hoitud 5-10 aastat - tulumaks 5%;

  • investeeringut hoitud üle 10 aasta - tulumaks 0%.


See võibolla soodustaks rohkem säästmist ja pikaajalist investeerimist. Spekuleerimist riik minu arvates soodsama maksukäsitlusega toetama ei peaks. Praegu planeeritav investeerimiskonto variant teeks muuhulgas aga just seda.


Samal teemal:

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.